Gå til primært indhold

Online-butikker kæmper med tilgængeligheden

Da Dansk Erhverv i sidste uge afholdt deres årlige awardshow, E-Handelsprisen, blev de bedste danske online-butikker fundet og fejret på behørig vis. Og herfra skal der naturligvis lyde et stort tillykke til alle vinderne, som blev kåret baseret på “Resultater opnået i 2020”, som det fremgår af E-Handelsprisens hjemmeside.

Selvom der går nogle år før loven om webtilgængelighed kommer til at omfatte private virksomheder, herunder e-commerce sites, så synes vi alligevel at det kunne være interessant at undersøge hvor tilgængelige de nominerede til E-Handelsprisen er. Vi har fokuseret vores undersøgelser på to af årets kategorier:

 • Bedste B2C-virksomhed med online omsætning under 100 mio. kr.
 • Bedste B2C-virksomhed med online omsætning over 100 mio. kr.

Grunden til at vi har valgt præcis de to kategorier er at de, som navnet antyder, henvender sig direkte til slutbrugerne, og dermed må siges at være relevante for så bredt et udsnit af befolkningen som muligt. Derudover er der tale om websites og ikke apps, hvilket gør at de er nemmere at køre en automatiseret test på.

Og de nominerede er ...

I kategorien “Bedste B2C-virksomhed med online omsætning under 100 mio. kr.” finder vi:

 • Barons (herreskjorter)
 • Camille Brinch Jewellery (smykker)
 • Den Sidste Flaske (vin)
 • Refurb (genbrugte computere/tablets/telefoner)
 • Roccamore (damesko)

Og blandt de lidt større butikker, altså “Bedste B2C-virksomhed med online omsætning over 100 mio. kr.” er de nominerede:

 • nemlig.com (dagligvarer)
 • Proshop (computere, mobiler mm.)
 • SkatePro (udstyr til actionsport)
 • Sofacompany (sofaer)
 • Trendhim (smykker og accessories til mænd)

For hver af butikkerne gælder det, at vi har kørt testen på tre sider, nemlig forsiden, en kategorivisning og en produktvisning. Med Refurb har vi dog gjort en undtagelse og kun testet to sider, da produktsiden ikke kunne testes automatisk.

Hvorfor er tilgængelighed vigtig?

Inden vi afslører resultaterne, så lad os lige tage en hurtig tur forbi vigtigheden af tilgængelighed.

Kort sagt: tilgængelighed handler ikke kun om, at en hjemmeside skal virke for personer med fysiske, mentale eller kognitive funktionsnedsættelser, men om at det skal virke for alle, uanset hvor man er, hvordan man tilgår hjemmesiden, og under hvilke forhold man befinder sig. Mange undersøgelser viser at jo mere tilgængelig en hjemmeside er, jo lettere er den at bruge for alle.

Læs mere om tilgængelighed på vores side herom.

Resultater

Ikke overraskende — desværre — overholder ingen af de 10 nominerede butikker tilgængelighedsstandarden. Gennemsnitligt finder vores test-værktøj ikke mindre end 121 overtrædelser pr. side! Og heller ikke overraskende er de mest gængse fejl klassikere som:

 1. For lav kontrast mellem baggrund og tekst. (kriterie 1.4.3)
 2. Manglende alt-attributter på billeder. (kriterie 1.1.1)
 3. Manglende labels på form-felter. (kriterie 1.3.1)
 4. Links og knapper uden tekst-indhold. (kriterie 4.1.2)

For de tre sidstnævnte fejltyper gælder det i øvrigt at en udbedring af disse højst sandsynligvis vil give forbedret SEO score, da der er tale om indhold, som søgemaskinerne kan indeksere.

Sejrspodie
Illustration: Joshua Golde/Unsplash

Og vinderen er!

Når nu der er tale om en prisuddeling, så er det også kun rimeligt at der findes en vinder, og når det gælder tilgængeligheden på de udvalgte sider, så er SkatePro en klar vinder med kun 14 fejl i alt, dvs. under fem fejl pr. side. Og alle fejlene er en overtrædelse af 1.4.3 kriteriet, der omhandler kontrastforhold, hvilket vil sige at de højst sandsynligvis er nemme at udbedre samt at de nok kun skal udbedres et eller to steder for at slå igennem overalt.

Det skal dog tilføjes at SkatePro har været heldige, da vi udvalgte hvilke sider, der skulle testes, da en tilsvarende test af en anden kategori-side gav ikke mindre end 228 fejl.

Det samlede resultat

 1. SkatePro (14 fejl, 4,67 fejl pr. side)
 2. Sofacompany (37 fejl, 12,33 fejl pr. side)
 3. Roccamore (90 fejl, 30 fejl pr. side)
 4. Proshop (200 fejl, 66,67 fejl pr. side)
 5. Refurb (174 fejl, 87 fejl pr. side)
 6. Barons (325 fejl, 108,33 fejl pr. side)
 7. Camille Brinch (386 fejl, 128,67 fejl pr. side)
 8. Trendhim (681 fejl, 227 fejl pr. side)
 9. Den Sidste Flaske (688 fejl, 229,33 fejl pr. side)
 10. nemlig.com (918 fejl, 306 fejl pr. side)

SkatePro vandt i øvrigt indenfor deres kategori til E-Handelsprisen og de vandt Guldprisen, som gives til “den allerdygtigste, danske netbutik”. Selvom det selvfølgelig er flotte priser, så håber vi at de også værdsætter at vinde denne lille test.

Konklusion

Vi må konstatere at der fortsat er et stykke vej endnu, før Danmarks bedste webshops kan bruges af alle, og imens det naturligvis er rigtig ærgerligt for de personer, der bliver ekskluderet, så kan man også vælge at se tingene fra en anden vinkel, nemlig butikkernes: ville det ikke være ønskværdigt, hvis man kunne øge sin målgruppe med 20%? Det tror jeg de færreste ville sige nej tak til.