Gå til primært indhold

Shifts link-anbefalinger, vol.3

Først og fremmest godt nytår fra Shift — vi skyder det nye år ind med nogle af de interessante links, som vi i Shift har delt med hinanden henover de sidste 2-3 uger.

Flash er (endelig) lagt i graven

Fra og med den 12. januar, vil Adobe Flash ikke længere virke i nogen browsere. Fra 1996 og frem til cirka 2010, var Flash en integreret del af rigtig mange websites, dels fordi det var en nem måde at lave animationer på, men også fordi teknologien var så udbredt, at nærmest alle brugere havde det installeret på deres computer. Steve Jobs og Apple får ofte en stor del af "kreditten" for at have givet Flash dødsstødet, da de umuliggjorde brugen af det på iPhone, men Flash var også ekstremt utilgængeligt samtidig med at det var dårligt for SEO (Search Engine Optimisation), så hvis ikke iPhonen havde slået Flash ihjel, så var det i hvert fald blevet marginaliseret kraftigt, simpelthen fordi det havde negative økonomiske konsekvenser.

Multifunktions-knapper og tilgængelighed

I sidste udgave af vores link-anbefalinger henviste vi til en artikel fra Nielsen Norman Group, hvor de lavede en detaljeret usability gennemgang af multifunktions-knapper. Helt tilfældigt har en af de førende kode-eksperter indenfor tilgængelighed, Adrian Roselli, netop lavet en tilsvarende gennemgang af disse knapper, blot med fokus på at få dem til at overholde WCAG 2.1 AA tilgængeligheds-retninglinjerne. Artiklen er forholdsvis kode-tung, men den giver også et supergodt billede på nogle af alle de forhindringer, man ofte møder, når man skal lave noget, der på overfladen virker forholdsvist simpelt.

Hvor svært er det at være ordblind?

Internettet er — til trods for en stigende brug af lyd og video — fortsat et meget tekstbaseret medie, hvilket betyder at ordblinde personer ofte har sværere ved at benytte det end godt er. Det er meget svært at forestille sig hvordan det egentlig opleves at være ordblind, men den svenske udvikler, Victor Widell, har lavet en "ordblinde-simulator", der viser hvor forvirrende og frustrerende det egentlig må være.